Concerten Schuilkerk Bagijnhof

Eigenzinnig Europees Erfgoed – concert

Concert Eigenzinnig Europees Erfgoed 16 maart 2025         Eigenzinnig Europees Erfgoed Programma

Twee componisten, twee werelden, één eigenzinnige muzikale reis.

Leoš Janáček, de Moraviër die een unieke muzikale taal schiep, en Federico Mompou, de verlegen Catalaan die buiten de mainstream zijn eigen klankwereld vond. Beiden diep geworteld in de volksmuziek van hun thuisland, maar elk met een volstrekt eigen stem.

Laat je meevoeren door muziek geïnspireerd door de klanken van Tsjechië en Catalonië – eigenzinnig, authentiek en tijdloos.

Janacek Tsjechje

Cecile Roovers

Cecile Roovers

Cecile Roovers – zang

Geboren en opgegroeid in Maastricht, studeerde Cecile Roovers solozang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Kevin Smith. Momenteel volgt ze lessen bij Ronald Klekamp.

Als solist trad ze op in diverse oratoria en werkte ze samen met verschillende orkesten. Als ensemblezangeres heeft ze veel Renaissance-muziek gezongen bij het Belgische Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel en was ze zo’n twintig jaar als freelancer verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Met beide ensembles nam ze meerdere cd’s op. Daarnaast werkte ze regelmatig mee aan concerten van het kamerkoor Studium Chorale onder leiding van Hans Leenders in Maastricht en van P’Adam in Amsterdam. Ook trad ze jaarlijks op in Frankrijk met het barokensemble Les Tempéraments Baroques.

Naast haar zangcarrière heeft Cecile zich toegelegd op theater. Ze volgde een professionele opleiding in Amsterdam en richtte samen met vrienden theatergroep Crossing op. Ze maakte solovoorstellingen en muziektheaterproducties, onder andere met organiste/pianiste Gerrie Meijers en met Paul Prenen. Daarnaast richtte ze de groep Les Nordiques op, waarmee ze in Frankrijk al jaren verrassende programma’s brengt in wisselende bezettingen.

Cecile Roovers is tevens actief als zangdocente, stemcoach en dirigent voor koren. Ze verzorgt zangcursussen op maat en werkt sinds enkele jaren samen met Cees van Zwieten, met wie ze zowel in Nederland als Frankrijk optrad.

Iván Nogueira

Iván Nogueira

Iván Nogueira – Cellist

De in Vigo (Galicië, Spanje) geboren Iván Nogueira begon zijn muzikale reis met lessen van Luis Caballero en Isabel Figueroa en speelde al vroeg met ensembles als de Orquesta Clásica de Vigo. In 2009 verhuisde hij naar Zaragoza, waar hij aan het CSMA zijn bacheloropleiding volgde bij Mayte García en Fernando Arias. Zijn ontwikkeling werd verder verrijkt door masterclasses van Angel Luis Quintana, Xavier Gagnepain en Lluis Claret, en door kamermuzieklessen met Cuarteto Quiroga en Kennedy Moretti. In 2013 zette hij zijn studie voort in Rotterdam, waar hij een master volgde bij H.J. Stegenga in een inspirerende, internationale omgeving.

Als cellist speelde Iván met ensembles als het Metropole Orkest, Orquestra Vigo 430 en de Real Filharmonía de Galicia en werkte hij samen met hedendaagse groepen als AKOM Ensemble en Oihua Ensemble onder leiding van Nacho de Paz. Met het Agathe Ensemble vernieuwt hij klassiek repertoire, wat in 2023 resulteerde in de release van Intimate Sketches, met arrangementen van Bartók, Sjostakovitsj en Janáček. Zijn veelzijdigheid komt ook tot uiting in de jazzwereld – onder andere met DOT Quartet (winnaar Delft Chamber Music Award 2018) – en in theaterproducties zoals Giovanca Honors Diana Ross en Madam Koo.

Naast uitvoerend musicus is Iván actief als componist, arrangeur en producer in uiteenlopende stijlen, van tango en jazz tot pop en wereldmuziek, met een speciale liefde voor de Keltische volksmuziek van Galicië. In 2021 bracht hij zijn soloalbum ON.CELLO – tones&tunes uit, waarin hij de mogelijkheden van de cello verkent met eigen composities en arrangementen. Een jaar later publiceerde hij een bladmuziekboek bij Grupo Beroly en in 2024 voltooide hij twintig orkestrale werken voor Leerorkest Drechtsteden, die de basis vormen van een nieuwe onderwijsmethode.

Sinds januari 2022 is Iván lid van Batavierhuis in Rotterdam, waar hij zijn rol als veelzijdig maker verder ontwikkelt en zijn muzikale horizon blijft verbreden.

Cees van Zwieten

Cees van Zwieten

Cees van Zwieten – Pianist  

Na jarenlang actief te zijn geweest als amateurpianist, begon Cees van Zwieten in 1978 zijn pianostudie aan het Conservatorium van Rotterdam. Hij studeerde bij de Canadese pianist Michael Davidson en de Russische pianiste Ludmila Baslawskaja, bij wie hij zich tevens bekwaamde in het begeleiden. Daarnaast volgde hij lessen in de begeleidingsklas van Huib Christiaanse en masterclasses bij Malcolm Frager en Tom Bollen (liedbegeleiding).

Als pianist en begeleider heeft Cees een brede ervaring in het werken met zowel zangers als instrumentalisten. In 1998 nam hij samen met sopraan Barbara Bosland een cd op met liederen uit de Romantiek.  Met bariton Michel Poels voerde hij werken uit van onder anderen Schubert, Ravel, Debussy, Vaughan Williams, Barber, Escher en Rachmaninov.

Van 1985 tot 2011 was hij als docent verbonden aan de VAK – Centrum voor de Kunsten in Delft, waar hij naast lesgeven ook regelmatig optrad als begeleider en coach van leerlingen en als pianist bij docentenconcerten. Daarnaast is hij actief als privédocent.

Sinds 1977 werkt Cees als koorbegeleider en repetitor. In 2001 breidde hij zijn muzikale activiteiten uit met orgel- en kerkmuziekstudies bij Wouter Blacquière, wat in 2009 resulteerde in zijn benoeming tot hoofdorganist van de Oud-Katholieke Kerk in Dordrecht, een functie die hij tot 2021 vervulde. Vanaf 2008 is hij daarnaast actief als continuospeler.

De laatste jaren werkt hij nauw samen met Cecile Roovers, met wie hij meerdere malen in Frankrijk optrad.